De ce toti adultii trebuie sa isi testeze auzul

Dr. Radu Merchea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, 4,00 / 5)
Încarc...

Cand ti-ai testat ultima oara auzul? Daca a trecut atat de mult timp incat nu iti mai aduci aminte sau nu ti-ai facut niciodata un test auditiv, e timpul sa iti programezi unul. Testarea regulata a auzului ar trebui sa fie la fel de importanta precum controlul oftalmologic sau vizitele constante la dentist.

testeaza-auzul

 

In majoritatea timpului putem auzi sunetele din jur fara nici un efort. Insa, atunci cand un adult incepe sa isi piarda auzul, orice actiune care in mod normal este usor de facut devine dintr-o data mult mai dificila. Ceea ce face lucrurile sa fie si mai grele este faptul ca auzul se pierde gradual, de-a lungul unei lungi perioade de timp. Acest factor este periculos pentru orice adult intrucat persoana care isi pierde auzul efectiv nu realizeaza acest lucru. Iar singura modalitate de depistare o reprezinta testul auditiv.

Cand ar trebui sa-ti faci un test auditiv?

Cu cat mai devreme poti detecta o eventuala afectiune a simtului auditiv, cu atat mai bine. Dupa varsta de 50 ani, se recomanda testarea auzului cel putin o data la fiecare 3 ani. Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa iti dai seama daca ai nevoie de un test auditiv sau nu:

  • Ii auzi des pe cei din jurul tau vorbind, dar nu poti distinge clar cuvintele?
  • Ai senzatia de tiuit in urechi?
  • Te vezi nevoit sa dai des volumul la televizor mai tare decat si-ar dori membrii familiei tale?
  • Ii rogi des pe interlocutorii tai sa repete ce tocmai ti-au spus?
  • Ti se pare ca anumiti oameni mormaie, in loc sa pronunte corect cuvintele?

 

Fa-ti un test auditiv in mai putin de 20 minute

Daca ai raspuns ‘da’ chiar si doar la una din intrebarile de mai sus, trebuie neaparat sa iti testezi auzul. Acest test este simplu, noninvaziv si dureaza doar 20 minute. Testarea auzului este recomandata si in urmatoarele cazuri:

  • Ai mai putin de 50 ani, dar nu ti-ai testat niciodata auzul in ultima decada
  • Ai 50 ani sau mai mult, dar au trecut mai bine de 3 ani de cand ti-ai testat ultima oara auzul
  • Ai observat ca auzi mai bine cu o ureche decat cu cealalta, dar nu stii sigur de ce se intampla asta
  • Ai o ameteala nediagonsticata inca
  • Ai un loc de munca in cadrul caruia esti expus la zgomote puternice

 

Nu mai astepta

Nu-ti face griji, aparatele auditive nu mai arata ca pe vremuri. Acum ele sunt la fel de insesizabile ca lentilele de contact. Iar calitatea vietii tale se va imbunatati simtitor cand vei incepe sa auzi din nou ca atunci cand erai adolescent.

Pentru a fi consultat de un medic specialist ORL in regiunea Moldova, va rugam sa sunati la numarul de telefon 0736 372 432. Punctele noastre de lucru sunt Focsani – Str. Popa Sapca si Tecuci – Str. Transilvaniei

Distribuie acest articol

Dr. Radu Merchea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*