mai 26, 2021
Fibroscopia
De ce unele afecțiuni ORL apar mai des în sezonul rece?
Fosele nazale sunt cele mai expuse segmente din căile respiratorii superioare, având legătură directă cu mediul exterior. Astfel, ele reprezintă prima „poartă de intrare” a diverșilor microbi în organismul uman (virusuri, bacterii, alergeni).
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece?
Sinuzitele reprezintă inflamația mucoasei ce tapetează sinusurile paranazale (cavități cu aer săpate în oasele feței și care comunică cu nasul prin intermediul ostiumurilor sinusale). Acestea apar din cauza colonizării acestora de virusuri sau bacterii (stafilococi, streptococi, haemophilus). Deseori, inflamația este localizată la nivelul mai multor sinusuri, dată fiind comunicarea strânsă între nas și acestea. Pentru confirmarea diagnosticului, pe lângă examenul local ORL, este recomandată prelevarea unor probe sangvine inflamatorii și examene imagistice (radiografie SAF, CT sinusuri paranazale) deoarece sinusurile pot fi examinate doar prin examen imagistic. Simptomatologia este reprezentată de apariția durerii cu caracter pulsatil la nivelul regiunii nazo-orbito-frontale, unghiului intern al orbitei, senzație de presiune la nivelul hemifaciesului, cefalee, obstrucție nazală uni- sau bilaterală, rinoree mucopurulentă, febră. Tratamentul reprezintă combaterea simptomelor prin antibioterapie, antiinflamatorii, decongestionante nazale, aerosoli, mucolitice, iar în situațiile în care nu apare un răspuns eficient la terapia medicamentoasă, se recurge și la tratament chirurgical. În lipsa unui tratament adecvat, sinuzitele acute se pot croniciza și poate apărea afectarea altor sinusuri. Există riscul apariției unor complicații orbito-oculare sau endocraniene.
Rinitele sunt patologii a căror etiologie o au diverse virusuri cu tropism respirator (rinovirusuri, adenovirusuri și mixovirusuri), frecvent apărând și suprainfecția bacteriană. Acestea debutează cu alterarea stării generale, obstrucție nazală, rinoree apoasă, hiposmie (diminuarea sensibilității mirosului), astenie, strănut, febră; la 2-4 zile apare îngroșarea secrețiilor nazale ce devin mucoase sau mucopurulente. Tratamentul are la bază medicație simptomatică: antiinflamatoare, antipiretică, decongestionante nazale, aport hidric crescut, vitaminoterapie, dat fiind faptul că evoluția spre vindecare spontană apare la 7-8 zile de la debutul simptomelor.
Otitele medii acute (congestive, presupurative sau supurative) pot apărea secundar unor infecții (virale sau bacteriene) la nivel rinosinusal, prin obstrucția trompei lui Eustachio. Se manifestă prin otalgie bruscă și intensă (în special la copiii mici), senzație de plenitudine auriculară, autofonie, hipoacuzie, otoree (în faza supurativă). Tratamentul este prescris în funcție de stadiul evolutiv, de la cel simptomatic, pana la antibioterapie pe cale intravenoasă.
Miringita flictenulară (sau otita virală) are o etiologie strict virală, apare secundar infecțiilor de căi aeriene superioare. Se manifestă prin otodinie (durere la nivelul urechilor), hipoacuzie, iar otoragia (scurgerea de sânge) apare în momentul când veziculele pline cu lichid seros fistulizează spontan. Diagnosticul se confirmă în urma examinării locale prin otomicroscopie, iar tratamentul vizează afecțiunea de bază și, uneori, sunt necesare și soluțiile topice în vederea diminuării otodiniei.
Adenoidita acută apare în cazul copiilor deoarece amigdala faringiană involuează treptat de la pubertate și reprezintă inflamația acută a acesteia. Inițial, apare obstrucția nazală bilaterală, rinoreea mucopurulentă atât la nivelul foselor nazale, cât și la nivelul peretelui posterior al faringelui, febra. Se recomandă administrarea de dezobstruante nazale, antiinflamatorii, antitermice, mucolitice, iar în cazul recidivelor (mai mult de 4 episoade în decurs de 6 luni) este necesară eliminarea acestora prin tratament chirurgical.
Pentru prevenirea acestor boli sunt necesare: consumul mare de lichide zilnic (apă, ceaiuri, supe), alimentație sănătoasă bazată pe fructe și legume, evitarea spațiilor aglomerate, evitarea consumului de alcool și a fumatului, spălatul cât mai des al mâinilor, utilizarea batistelor de unică folosință, evitarea stresului, evitarea expunerii prelungite la frig, repaus la domiciliu pentru persoanele bolnave în vederea evitării transmiterii bolii și precauția în administrarea automedicației.
Ca orice afecțiune ORL, și cele care apar cu precădere în sezonul rece necesită un consult de specialitate pentru un diagnostic cert și în vederea prescrierii tratamentului adecvat.