Corpii straini nazali si rinolitiaza: cauze, simptome si tratament

Dr. Simona Merchea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Corpii straini nazali sunt o patologie intalnita in special in randul copiilor. Corpii straini nedescoperiti pot deveni in timp acoperiti cu magneziu, calciu, fostfat sau carbonat si se transforma astfel in rinoliti. Rinolitii sunt radio-opaci si sunt descoperiti de obicei pe fata interioara a cavitatii nazale. 

Image from iOS (6)

Corpii străini sunt clasificati ca fiind fie organaci, fie anorganici. Exemple de corpi organici sunt mancarea, cauciucul, lemnul sau buretele. Acest tip de corpi nazali se descopera mai usor deoarece irita mai tare mucoasa nazala. Corpii anorganici sunt tipic formati din plastic sau metal si pot ramane nedescoperiti timp de ani de zile, provocand rinolitiaza.

Ce este Rinolitiaza?

Rinolitiaza este definita ca o depunere de calciu in jurul unui nucleu reprezentat de un corp strain sau cheag la nivelul fosei nazale. Rinolitul corp strain endogen se prezinta ca o formatiune tumorala dura, de culoare negricioasa sau gri-inchis cenusie, anfractuoasa, alcatuita din fosfati sau carbonat de calciu si magneziu, dispusi in straturi concentrice.
Tratamentul consta in extragerea lor prin rinoscopie anterioara pe cai naturale cu instrumente adecvate (carlig, chiurete, pense speciale), prin triturare şi fragmentare prealabila când mobilizarea lor nu este posibila şi foarte rar chirurgical, în cazul corpilor straini inclavati.

Image from iOS (7)

Corpii străini nazali: simptome si complicații

Sângerarea este cea mai frecventă complicație raportată la pacienții cu corpi străini intranazali, chiar dacă aceasta este minimă și, de obicei, rezolvată prin manevre de simplă compresiune.

Complicațiile raportate includ:

  • sinuzita;
  • otita medie acută;
  • perforația de sept nazal;
  • celulita periorbitală (infecție în jurul ochilor);
  • meningita;
  • epiglotita acută (o formă gravă de laringită)
  • difteria;
  • tetanusul.

Inflamația locală cauzată de corpii străini intranazali poate duce la necroza (moartea țesutului) prin presiune. Aceasta, la rândul ei, poate produce ulcerații și eroziuni ale mucoasei și ale vaselor de sânge, producând sângerare nazală (epistaxis).

Întârzierea în stabilirea diagnosticului complicațiilor corpilor străini intranazali precum sinuzita și otita medie acută  poate duce la complicații. Acest lucru poate fi evitat prin examinarea atentă și reexaminarea cavității nazale după extragerea corpilor străini.

Corpul străin nerecunoscut poate fi acoperit în timp cu strat de calciu, magneziu, fosfat sau carbonat și se poate transforma într-un rinolit (asemănător din punctul de vedere al consistenței cu o piatră, diferit însă ca structură de aceasta), radio-opac care poate rămâne nedetectat ani întregi. Ulterior, prin creșterea în dimensiuni, rinolitul va produce simptomatologie, ceea ce va conduce la descoperirea lui.

Diagnostic

Diagnosticul se pune în urma examenului fizic, de către medicul ORL-ist. Cooperarea pacientului este importantă. Părinții pot fi de un real ajutor în timpul examenului otolaringologic. Sedarea este, uneori, utilă la copii. Alături de inspecția adecvată a cavității nazale este importantă și evaluarea complicațiilor. Se vor inspecta membrana timpanică pentru semne de otită medie acută, semne de sinuzită sau se va asculta toracele și gâtul pentru sesizarea unui eventual zgomot șuierător al respirației, indiciu pentru situația existenței aspirării de corp străin.

Indicații și contraindicații de extragere

În general, corpii străini intranazali pot fi extrași de către orice medic cu experiență printr-o manevră simplă. Dacă există dubii că extragerea nu este simplu de efectuat, atunci trebuie consultat un medic ORL-ist. Manevrele repetate de extracție pot crește riscul de traumă și pot avea ca rezultat chiar împingerea corpului străin nazal într-o poziție mai puțin favorabilă. Medicul trebuie să își planifice bine conduita terapeutică pentru a obține extragerea din prima încercare. Este important să existe instrumentarul necesar, precum și sonde de intubație sau mască de oxigen dacă în urma manipulării corpului străin acesta va fi aspirat. Anestezia locală de obicei nu este necesară deoarece durerea nu este prezentă. Se folosește doar în situația în care pacientul este necooperant. Vasoconstricția mucoasei nazale poate facilita examinarea și extragerea corpului străin nazal.

 

Image from iOS (8)

Echipa ORL Dr. Merchea

Echipa ORL Dr. Merchea a performat recent o operatie de rinolitiaza, prin extragerea unui rinolit pe cale naturala. Este important sa fiti atenti la simptome, mai ales in cazul copiilor, si sa nu incercati sa extrageti obiectele straine acasa, ci sa apelati la ajutorul unui specialist. Echipa noastra va asteapta in cabinetele ORL Dr. Merchea pentru a va ajuta cu orice informatie de care aveti nevoie.

Pentru a fi consultat de un medic specialist ORL in regiunea Moldova, va rugam sa sunati la numarul de telefon 0736 372 432. Punctele noastre de lucru sunt Focsani – Str. Popa Sapca si Tecuci – Str. Transilvaniei

 

Distribuie acest articol

Dr. Simona Merchea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*