Ce anume cauzeaza ruptura timpanului si cum sa te tratezi

Dr. Radu Merchea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, 4,80 / 5)
Încarc...

Ruptura timpanului este o afectiune foarte dureroasa care iti poate afecta grav auzul si care duce la predispozitia urechii de a se infecta, ori la aparitia vertijului pe termen lung. Asadar, este foarte important sa stii ce sa NU faci pentru a nu-ti produce o ruptura a timpanului, dar si cum sa actionezi in cazul in care se intampla un accident.

Cum functioneaza timpanul dumneavoastra

Un timpan sanatos este o parte vitala a auzului functional la capacitate maxima. Timpanul este o membrana care vibreaza atunci cand este lovita de unde sonore. Aceste vibratii misca apoi niste oase mici numite oscioare, care transmit semnalul sonor catre urechea interna, iar urechea interna este cea care transfera mesajul sonor catre creier. Cand timpanul este perforat, intregul mecanism devine deficitar, iar semnalul este intrerupt.

Ce anume cauzeaza ruptura timpanului

Sunt mai multe cauze care pot duce la ruptura timpanului, dar in fericire, multe din acestea pot fi evitate, asadar mare atentie!

  • Suflatul incorect al nasului

Atunci cand nasul se sufla puternic, cu amindoua narile odata, se infunda urechea prin presiune inversa si apare perforatia de timpan. De aceea, copii sunt invatati inca de la gradinita cum se sufla corect nasul: se sufla mai intai o nara,  apoi cealalta.

  • Sunetele extrem de zgomotoase 

Expertii recomanda utilizarea castilor de protectie oricand sunetul depaseste limita de 80 decibeli. De exemplu, sunetul unui foc de arma este de 140-160 decibeli.

  • Infectia urechii medii (Otita Medie) 

In timpul unei infectii la nivelul urechii, lichidul ramane blocat in urechea medie. Ca urmare, presiunea rezultata din acumularea de lichid poate rupe timpanul.

  • Barotrauma 

Trompa lui Eustachio conecteaza urechea medie de partea din spate a nasului si joaca un rol foarte important in echilibrarea presiunii aerului astfel incat presiunea aerului din exteriorul urechii sa fie egala cu presiunea aerului din interiorul acesteia. Barotrauma apare atunci cand urechea nu mai este in masura sa echilibreze cele doua tipuri de presiune, moment in care poate aparea ruptura timpanului.

Barotrauma se intampla cel mai adesea in timpul zborurilor cu avionul, asadar insotitorii de bord sunt cei mai predispusi la astfel de traume. Poate interveni, de asemenea, in timpul scufundarilor sau in cazul loviturilor severe la ureche.

  • Loviturile la cap 

Loviturile la cap pot duce la ruptura oscioarelor urechii si a structurilor din urechea interna si astfel poate rezulta ruptura timpanului.

  • Obiecte straine in ureche 

Obiectele mici, cum ar fi clamele de par si betisoarele de ureche va pot perfora timpanului.

Care sunt simptomele rupturii de timpan

In functie de gravitatea rupturii, unul sau mai multe dintre aceste simptome pot sa apara:

  • Durere – aceasta poate fi foarte puternica si poate radia catre ochi si maxilar
  • Senzatie de ureche infundata
  • Pierderea partiala sau totala a auzului
  • Ameteli sau slabiciune
  • Pocnituri sau tiuit
  • Scurgerea unui lichid gros

Daca aveti oricare dintre aceste simptome este foarte important sa va contactati medicul ORL de urgenta.

Cum se trateaza ruptura timpanului?

Daca ruptura este minora, timpanul se va vindeca de la sine in cateva saptamani. Este foarte important sa evitati patrunderea apei in aceasta perioada, inclusiv a picaturilor auriculare!

Daca, insa, este vorba despre o perforatie grava, medicul dumneavoastra ORL va trebui sa faca una din urmatoarele operatiuni:

  • Se poate realiza o mică intervenție de aplicare a unui mentor de cicatrizare pe suprafața timpanului, un fel de plasture menit sa repare ruptura timpanului
  • Se poate interveni chirurgical mai complex, prin efectuarea unei miringoplastii, în timpul careia gaura din timpan este închisa cu o autogrefa (fragmente de fascie temporala sau grasime prelevate de la pacient)

Chiar daca timpanul se poate vindeca singur, nu incercati sa va tratati singur acasa. Intreg mecanismul auditiv este extrem de sensibil, iar o afectiune netratata poate rezulta intr-o viata intreaga cu auz deficitar.

Pentru a fi consultat de un medic specialist ORL in regiunea Moldova, va rugam sa sunati la numarul de telefon 0736 372 432. Punctele noastre de lucru sunt Focsani – Str. Popa Sapca si in Tecuci – Str. Transilvaniei

 

 

Distribuie acest articol

Dr. Radu Merchea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*